Yardıma mı ihtiyacınız var? Bizi Arayın (201) 508-0808

Turist vizesi almak için, başvuranın kendi ülkesi ile mevcut bir bağı olduğuna, ABD’ye yapacağı iş, sağlık ya da turizm amaçlı gezi sonrasında döneceğine dair kuvvetli belgeler sunması gerekir. Konsolosluk görevlisi, başvuranın ABD seyahati sonrası kendi ülkesine dönmesini gerektirecek durumunun olduğuna kanaat getirebilmesi gerekecektir.  Bu kapsamda kendi ülkesindeki işi, okulu, sabit malvarlığı gibi hususlar başvuru esnasında önemli olacaktır.

Öncelikli olarak ABD’de uluslararası öğrenci kabul etmeye yetkili bir okuldan kabul alıp I-20 belgesinin doldurulması gerekmektedir. Ayrıca başvuranlardan ABD’de devam edecekleri eğitim ve yaşam masraflarını nasıl karşılayacaklarına dair doküman sunmaları beklenecektir.  Bunlar dışında tıpkı turist vizesinde (B-1, B2) olduğu gibi başvuranın, eğitimi sonrasında kendi ülkesine döneceğine dair kanaat oluşturacak dokümanlar sunması da beklenecektir.

ABD’ye eğitim veya turistik ziyaret dışında pek çok farklı amaç için gelmek mümkündür. Bunlardan en önemlileri çalışma ve yatırım alanındaki vizelerdir. Çalışma vizeleri; özel bilgi ve yetenek sahipleri için O-1, üniversite mezunlarının alabileceği H-1B, uluslararası şirket yönetici ya da özel bilgiye sahip personelinin ABD’ye transferinde kullanılan L-1, sanatçıların bir gösteri sunması amacıyla verilen P vizesi ya da medya görevlilerine görevlerini icra etmek için verilen I vizesi gibi vizeler bunlara örnek olarak sayılabilir.

Çalışma vizeleri dışında yatırım amacıyla gelenlere E-2 ya da yatırım yerine kendi ülkesi ile ticari faaliyeti geliştirme amacıyla gelenler için E-1 vizesi de yine başvurulabilecek vizeler arasındadır. Bu vizelere ilişkin daha detaylı bilgileri web sitemizde bulabilirsiniz.

Bir lisans ya da daha üstü bir eğitim ile edinilebilecek birikimlere ihtiyaç duyulan işler için verilen H-1B vizesi, uluslararası yönetici ya da belirli özelliklere sahip personelin ABD’deki grup şirketine transferi için kullanılan L-1 vizesi veya olağandışı bilgi ve birikim gerektiren O-1 vizesini alabilmek karmaşık prosedürlerden oluşan bir süreci takip etmek gerekmektedir. Öncelikli olarak ABD’de bu alanlarda bir iş bulmanız ve işvereninizin sizin için ABD Vatandaşlık ve Göçmen Bürosu’na (USCIS) başvurması gerekmektedir. USCIS’in onayı sonrasında başvuran konsolosluğa giderek vizesinin kendisine verilmesini isteyebilir.

Yatırımcı ve Tüccar vizeleri ABD ile yatırım sözleşmesi bulunan ülke vatandaşlarına verilir. Başvuranın ABD dışında olması durumunda öncelikle ABD Vatandaşlık ve Göçmenlik Bürosundan(UCSIS) onay almasına gerek olmadan direk olarak konsolosluğa başvurarak söz konusu yatırımcı ya da tüccar vizesini (E-1 and E-2 vizeleri) alabilmektedir. Bu vizelere ilişkin detaylı bilgileri sitemizde bulabilirsiniz.

ABD’ye turist vizesi (B-1, B2), J-1 (Work & Travel) veya bunlar dışında herhangi başka bir geçici vize(H-1B, O-1, E-2, E-1 vb.) ile geldikten sonra öğrenci olmaya karar vermeniz durumunda ABD’de göçmenlik dairesine (UCSIS) başvurarak mevcut statünüzün öğrenci statüsüne(F-1) çevrilmesini isteyebilirsiniz. Burada şu noktayı vurgulamakta fayda bulunmaktadır: Özellikle ABD’ye turist olarak gelenlerin kısa bir süre sonra öğrenci vizesine geçmesi genelde Göçmenlik Bürosu(USCIS) tarafından şüpheyle karşılanan bir durumdur. Bu nedenle ilgililerin ülkelerine dönerek öğrenci vizesine orada başvurması tavsiye edilmektedir. Ancak ABD’den de başvuru yapmak durumunda olan kişilerin Statü Değişikliği (I-539 formu ile) talep ederek F-1 statüsüne geçiş müracaatları tamamlanana kadar ABD’de kalmaları mümkündür. Diğer vizelerden farklı olarak öğrenci vizesine başvuranların öğrenci vizesi onaylanana kadar mevcut statülerini korumaları gerekmektedir.

Başvuru bekleme sureleri her bir tur başvuru için ayrıdır. Bu konuda Göçmenlik Bürosunun ilgili sayfasından başvurunun ne kadar sürede sonuçlanabileceğini öğrenebilirsiniz.

Sıra dışı şartlar nedeniyle kuvvetli insani bir neden oluşmuşsa hızlandırma talep edilebilir. Bu durumda ilgili direktörlük hızlandırmanın uygun olup olmadığına karar verecektir. Bunlar dışında belirli başvurulara (E-2, L-1, H-1B, P-3 vs) Premium processing denilen bir sistemle ek Hizmet bedeli ödenerek hızlandırma istenilebilir. Bu durumda göçmenlik bürosu başvurunuzu 15 gün içerisinde sonuçlandıracaktır.

ABD Green Card almanın yaygın olan yollarını aile, çalışma ve yatırımcı olarak üç kategoride toparlayabiliriz. Aile yoluyla Green Card, ABD vatandaşlarının ilk derece yakınlarına, (anne, baba, 21 yaş altı çocuklar ve eşlerine) diğer belirli bazı yakın akrabalarına (21 yaşından büyük çoçuklar, kardeşler ya da Green Cardlıların aile bireylerine (eş ve 21 yaş altı çocukları) Green Card başvurusu yapma imkanı vermektedir.. Elbette her bir başvuru kategorisinin kotası vebaşvuru süreci ayrı ayrı değerlendirilmelidir. Amerikan vatandaşlarının yakın aile bireylerine yani anne baba eş ya da 21 yaş altı çocuklarına herhangi bir kota uygulanmadığı için başvuru prosedürleri tamamlandıktan sonra Green Cardlarını alabiliyorlarken, vatandaşlarının kardeşlerinin green kart almaları çok uzun beklemelere tabi kota uygulamasına tabiolduğu için yıllarca sürebilir.Diğer taraftan  Green Card sahiplerinin eş veya çocuklarına yapılacak başvurular da yine kotaya tabi olup kota bekleme süresi değişiklik gösterdiği için visa bulletinin sürekli olarak takip edilmesi gerekmektedir.

Aile başvuruları dışında çalışma yoluyla da Green Card alınabilmektedir. Bunlar birinci grup uluslararası şirket yöneticileri, olağanüstü yetenek sahipleri ve önde gelen akademisyenler; ikinci grup master ya da daha üst derece gerektiren islerde çalışanlar; üçüncü grup lisans derecesi gerektiren islerde çalışanlar, en az 2 yıl iş tecrübesi gereken islerde çalışanlar ya da diğer çalışanlar olarak 3 grup altında değerlendirilmektedir. Bunlardan birinci grupta çalışacak olanlar için bir işverenin söz konusu alanda yeterli Amerikalı çalışanın bulunmadığını ispat etmesi gerekmiyorken 2. Grup ve 3. Grup Green Cardlarda PERM denilen ve söz konusu alanda ve belirtilen yetenekte yeterli Amerikalı (ya da Green Cardlı) çalışanın bulunmadığını teyit eden bir belgeyi Department of Labor’dan (Çalışma Bakanlığı) alması gerekmektedir. Bu belge sonrasında Green Card başvurularını yapabilmektedirler.

Bunlar dışında birde pilot bölgelerde $500,000 diğer yerlerde 1,000,000 dolar yatırımla en az 2 yıl tam zamanlı olarak 10 kişilik istihdam yaratan  yatırımcılar Green Card başvurusu yapabilirler.

Bazı başvuru türleri kotasının da müsait olması koşuluyla başvuru sonrasında ABD’de kalmaya müsaade etmektedir. Bu konu pek çok Teknik detay barindiriyor olması nedeniyle bir göçmenlik (immigration) avukatı ile görüşülmesi uygun olacaktır.

Amerika’da 5 yıl yeşil kartlı (evlilik yoluyla yeşil kart aldıysanız 3 yıl) yaşadıktan sonra sürenizin tamamlanmasına en az 6 ay kala vatandaşlık başvurusu yapabilirsiniz, başvuru dan önceki son 3 ay da Amerika’da yasamış olmanız gerekir.

Başvuru için gereken şartlar arasında Amerika’da yerleşik olmanız, 18 yaş ve üzeri olmanız, temel derece İngilizce konuşup anlayabiliyor olmanız ve Amerikan tarihi ve devleti hakkında temel bilgilere sahip olmaniz isteniyor. 18 yaşını doldurmamış çocuklarınız sizinle birlikte vatandaş olacaktır, ayrı başvuru yapmaya gerek yoktur.

Yapmış olduğunuz seyahatlerde son 5 yılınızın toplam en az 30 ayını Amerika’da yaşadığınızı göstermelisiniz; evlilik yolu ile yeşil kart aldı iseniz, son 3 yılın en az 18 ayini Amerika’da yaşamış olmalısınız. Istediginiz kadar seyahat yapabilirsiniz, fakat her hangi bir seyahatiniz 6 ay ve üzeri ise Amerika ikametgahınızı terk etmiş sayılma ihtimaliniz var, bazı gerekçeler bur durumu aşmanıza yardımcı olabilir.

Kabul süreci yaklaşık 6-9 ay arası sürmektedir. Başvuru sürecinin sonunda mülakata ve teste girerek başvuru sürecini tamamlamanız gerekmektedir. Başvuru detaylarında seyahatleriniz, mahkeme dosyalarınız ve vergi iadenizi göstermek faydanıza olacaktır.  Dolayısıyla bu tür evrakların kaydını tutmanız menfaatinizedir. Geçmişinizdeki mahkeme ve polis kayıtları ve bu kayıtların konusu olan olaylar sorularak, iyi bir vatandaş olabileceğiniz değerlendirilecektir. Nihayet başvuru sahiplerinin düzgün bir ahlaki karaktere sahibi olmaları beklenmektedir.

 

BİZE ULAŞIN Arama

Size nasıl yardımcı olabiliriz?