Yardıma mı ihtiyacınız var? Bizi Arayın (201) 508-0808

Work And Travel ile Gidip Amerikada Kalmak: Program Sonrası F1 Öğrenci Statüsüne Geçiş Seçeneği Üzerine

Work And Travel ile Gidip Amerikada Kalmak: Program Sonrası F1 Öğrenci Statüsüne Geçiş Seçeneği Üzerine

19.04.2019

Bu yazımızda her yıl yüzbinlerce üniversite öğrencisinin ABD’de İngilizce seviyelerini geliştirip geçici işlerde çalışabildiği Work and Travel Programı ve program sonrası öğrenci statüsüne geçerek Amerika’da kalmak konularından bahsedeceğiz. Bilindiği üzere Work and Travel programı ABD Dış İşleri Bakanlığının değişim ziyaretçisi (Exchange Visitor) uygulamalarından bir tanesi. Temel olarak farklı kültürlerin birbirlerini tanıması amacını gütse de ABD’nin mevsimsel işgücü ihtiyacını karşılamak için bir kaynak olduğu da tartışılmaz.  Tabi programdan faydalanan gençler için Amerika’yı tanımak, yeni tecrübeler edinmek, yabancı dil seviyelerini geliştirmek, yeni insanlarla tanışarak networkler kurmak, kazandıkları cep harçlıklarıyla programın bitimini müteakip gezebilmek gibi pek çok kazanımı olduğunu da eklemeliyiz. Üstelik hem eğitim hem de yatırım amacıyla ABD de kalma planları olan üniversite öğrencileri için Work and Travel programının ülke şartlarını, imkânları ve fırsatları ilk elden öğrenme firsati sunduğu ortadadir.

Bu motivasyonla Work and Travel programı hakkında bilgi sahibi olmak isteyen birçok gencin arama motorlarında work and travel ile gidip amerikada kalmak, work and travel ile amerikada kalmak, work and travel sonrası dil okulugibi ifadeleri aratması tesadüf değil. Bir başka açıdan J1 vizesiyle başlayan bu sürecin kural olarak, bir sure daha ABD’de kalma imkani sağlayacak B-2 turist vizesi ya da öğrenci olarak devam edilebilecek  F1 öğrenci vizesi ve hatta yatirimci olarak devam edilebilecek E-1, E-2 vizelerine geçme olanagi sunduğu soylenebilir.

work and travel ile gidip amerikada kalmak

 

Ana Hatlarıyla  Work And Travel Programı 

  • Program ABD Dış İşleri Bakanlığının sponsorluk yetkisi verdiği kar amacı gütmeyen kuruluşlarca yürütülmektedir.
  • Türkiye program üyesidir.
  • Gitmek istenen yılın müracaatları bir önceki yılın Ağustos ayında başlayıp Mart ayında bitmektedir.
  • Sponsor kuruluşların temsilcileri veya bizzat öğrencilerin kendilerinin kurduğu bağlantılarla A.B.D deki işverenlerle iş anlaşmaları yapılır. Bu anlaşmalar ve diğer gerekli belgeler sponsor kuruluşa iletilir.
  • Sponsor kuruluşlar, Work & Travel program katılımcılarının tabi olduğu J-1 Vizesine esas olan programın ana hatları, sponsor bilgileri, programın bitiş ve başlangıç tarihlerini gösteren DS-2019 formlarını düzenler ve temsilciler vasıtasıyla öğrenciye iletir. Katılımcıların, belgelerle beraber ABD Başkonsolosluklarına yaptıkları müracaatın ardından program süresine mahsusen J-1 vizesi tanzim edilir.
  • Work and Travel programının azami süresi 4 aydır. Ülkelere ve tatil dönemlerine göre değişebilmektedir. 2019 sezonunda Türkiye için program aralığı 15 Mayıs 1 Ekim tarihleri arasıdır.
  • Program öğrencilere çalışma süresinin sonunda takriben 30 günlük (grace period) çalışmaksızın ABD de kalma imkanı sunmakta bir çok öğrenci bu süreyi turistik amaçlı olarak değerlendirmektedir.
  • Katılım şartları arasında 18-28 yaşları arasında olmak, İngilizce konuşulan bir çevrede başarılı bir şekilde iletişim kuracak yeterlilikte İngilizce bilmek, okuduğu eğitim kurumunda en az bir dönemi başarılı olarak tamamlamış olmak gibi koşullar bulunmaktadır.
  • Program içi çalışma alanları en güncel haliyle, tatil mekânları, oteller, restoranlar, eğlence parkları, mimarlık firmaları, bilimsel araştırma kuruluşları, grafik sanatlar ve medya iletişim işleri, reklam ajansları, bilgisayar yazılım firmaları, elektronik firmaları ve hukuk büroları olarak özetlenebilir.
  • Program masraf kalemleri kabaca kayıt ve işlem ücretleri, programa katılım ücretleri, SEVIS ücreti, vize ücretleri, seyahat masrafları ve cep harçlığıdır. Çalışma karşılığı alınacak ücretin eyalet şartlarına bağlı olarak 1400-2000 arası olabileceğini öngörebilirsiniz. 

work-and-travel-ile-amerika

F-1 Öğrenci Statüsüne Geçerek Amerika’da Kalmak İsteyen Work And Travel 2019 Katılımcıları Neler Yapmalıdır?

Evet, 2019 yılında Work and Travel Programı katılımcılarının ABD ye geliş dönemine az bir süre kaldı. İlk bölümde özetlediğimiz gibi program sonrası değişik programlar ve kişisel hedefler doğrultusunda Amerika’da kalmak isteyen katılımcılar olacaktır. Bunlardan bir tanesi de work and travel programı sonrası çoğunlukla dil okulları ve diğer eğitim kurumlarına kaydolarak tam zamanlı öğrenci statüsüne  (F-1)  geçmek isteyenlerdir. Bu kişilerin izlemesi gereken yol ana hatlarıyla aşağıdaki gibidir.

  • Her şeyden önce gitmek istediğiniz dil okulu veya diğer eğitim kurumlarını belirleyip, okulla irtibata geçmeli okula kabul işlemlerini tamamlamalı ve düzenleyeceği I-20 formlarını almalısınız.
  • Bundan sonra mevcut J-1 statünüzü F-1 statüsünde çevirmek için önünüzde iki seçenek bulunmaktadır

İlk ve daha çok önerilen yol ABD’den ayrılarak Türkiye’ye dönüp yeni bir F1 vizesi için ABD Konsolosluklarına başvurmaktır.

İşlemler tamamlandıktan sonra ABD ye tekrar giriş yaptığınızda yeni statünüzü kazanmış olacaksınız. Bu yolun en büyük avantajı işlem sürecinin ABD den yapılacak statü değişikliği başvurusuna göre daha hızlı olmasıdır.  Ayrıca yeni bir vize ve de statü sahibi olacaksınız.

Öte yandan yeni bir vize başvurusu olması hasebiyle birçok nedenle süreçlerin akamete ve gecikmeye uğrama ihtimali olduğunu hatırlatmakta fayda var.  Son olarak katlanılması gereken seyahat masraflarını dezavantajlar hanesine ekleyelim.

İkinci yol da ABD'den yapılacak statü değişikliği başvurusudur. 

Öncelikle bu yolla yapılacak başvurular için kullanılan I-539 formunu doldurarak gerekli ek dokümanlarla birlikte Amerikan Vatandaşlık ve Göç İdaresine (USCIS) teslim etmek gerekmektedir. Bu şekilde ABD’de kalarak geçici vize statünüzü değiştirmek mümkün olacaktır.

Bu yolla yapılacak başvuruların en büyük avantajı işlem süreçleri devam ederken ABD’de kalma olanağı sunmasıdır. Dezavantajlar açısından bakıldığında, ağır ilerleyen işlem süreçlerini ilk sıraya koymak gerekir (6-12 ay arası). Bu durumda I-20 belgesinde detayları verilen eğitim programıyla ilgili ilave müdahaleler yapmak gerekebilir. Son olarak müracaatınız sonuçlanana dek ABD de kalmanız gerektiğini de vurgulayalım.

work and traveldan f-1 vizesine geçiş

  • Her iki durumda da seyahat planlarınızı, başvuru sonuçlanma sürelerini, mevcut statünüzün kendine özel şartlarını, bitiş tarihlerini ve kısıtlamalarını, olağan üstü ve öngörülemeyen durumlarda takip edilecek prosedürleri, varsa hızlandırılmış süreç hizmeti olanaklarını bir göçmenlik avukatıyla birlikte değerlendirmeniz işinizi çok büyük oranda kolaylaştıracaktır. Zira Work and Travel ile gidip Amerikada kalmak için programı sonrası öğrenci statüsüne/vizesine  geçiş için öngörülen süreçler birçok kez anlaması zor ve müphem olabilmekte ve ilgili birçok detay yoruma açık ve teknik bilgi gerektirmektedir.

 Lütfen sorularınız ve hukuki temsil ve danışmanlık talepleriniz için lütfen bizimle irtibata geçmekten çekinmeyiniz. Deneyimli ekibimizlehukuki sorunlarınızın çözümü için yakın, doğrudan ve etkili destek sunacağımızdan emin olabilirsiniz

ABD vizesi, ABD’de yatırım, tüccar ve yatırımcı vizeleri, marka tescili, patent ve Amerika’da ev ve emlak satın almak gibi birçok konuda daha fazla bilgi için takipte kalın…

 Bu konulardaki güncel bilgi ve haberlere ulaşmak için www.jonallaw.com adresini, sosyal medya hesaplarımızı ve Türkçe ve İngilizce blog sayfalarımızı takip edebilirsiniz.

ABD vizesinden, ABD’de yatırım ya da ev ve emlak alımına kadar her türlü sorununuzla ilgili büromuzu doğrudan ziyaret edebileceğiniz gibi e-mail veya telefon aracılığıyla da bize ulaşabilirsiniz.

Diğer makalelerimiz için ilgili yazıyı tıklayınız.

AMERİKA P VİZESİ NEDİR? AMERİKA P VİZESİNİ KİMLER ALABİLİR?

Amerika’da Ev ve Emlak Almanız İçin Bilmeniz Gerekenler

Amerika’da Marka Tescili ve Marka Tescil İşlemleri

B1 ve B2 Vizesi Nedir? Kimler Alabilir?

EB-5 Yatırımcı Vizesi ile Green Card Alın

H1B Vizesi İşlem Prosedürlerinde Hızlandırılmış Süreç Hizmeti Başlıyor!

E-1 ve E-2 Vizeleri ve Farkları Nelerdir?

F-1 Öğrenci Vizesi ve Başvuru Süreci

I-539 Formu ve İlgili Süreçler Değişiyor. ABD Vizesini Uzatmak İsteyenler & Vize Statülerini Değiştirecek Olanların Dikkatine!

E-2 Yatırımcı Vizesi: ABD’de Yatırım İçin Değerli Bir Fırsat

E-1 Tüccar Vizesi için Gereken Belgeler ve Başvuru Süreci

Göçmen Olmayan H-1B Vize Başvuru Süreci Adımları

Hükümetin Kapanması ve Göçmenlik ve Vize İşlemlerinde Yavaşlama

İngilizce makaleler için ilgili yazıyı tıklayınız.

Trademark Registration at a Glance| Things to Know| Tips for Approval

Important Changes to Form I-539 Being Effective from March 11, 2019

H-1B Visa Season Approaches; Time to Get Ready

John Onal & Associates PC Hukuk Bürosunun Faaliyet Alanları

  • Ticaret Hukuku-Business Law
  • Gayrimenkul Hukuku- Real Estate Law
  • Göçmenlik Hukuku- Immigration
  • Fikri Mülkiyet Hukuku- Intellectual Property

 

amerika göçmenlik avukatı, amerika türk avukat, abd göçmenlik, amerika iltica avukatı, amerika vizesi nasıl alınır, amerika yatırım, amerika vizesi nedir, amerika şirket kurmak, amerika vize, amerika yatırımcı vizesi, amerika yatırımcı vizesi şartları, amerika vize görüşmesi, amerika vizesi almak, amerika vatandaşı olmak, amerika vatandaşı nasıl olunur, amerika vizesini nasıl aldım, amerika öğrenci vizesi, amerika çalışma vizesi,Amerikada ev almak, ABD de ev almak, amerikada marka tecsili, amerikada şirket kurmak, newyorkta avukat, Turkish lawyer newyork, Turkish attorney, dv lottery 2020, dv lottery başvuru, dv lottery başvuru tarihleri, Green card başvurusu nasıl yapılır, Green card başvurusu, Green card başvuru, Green card başvuru ne zaman, Green card başvuru formu, Green card 2020, Green card 2020 başvuru, Green card 2020 ne zaman, amerika Green card, amerika Green card nasıl alınır, abd Green card, abd Green card nasıl alınır, Green card kazandım, Green card kazanma şansı, Green card nedir, ogmen law, us immigration lawyer, us immigrant visa, naturalization, us nonimmigrant visa, usa visa apply, us asylum process, how to get us visa, usa investment visa, us immigration news, us Green card lottery, Green card process, us investor Green card, us nonimmigrant visa interview, apply for us citizenship, us immigration visa interview, how can i get us visa, e2 visa interview questions, eb 5 visa program, Green card process, Green card processing time, dv lottery 2020, dv lottery 2020 application, Green card registration, dv lottery 2020 application form online, us Green card lottery, us Green card lottery 2020, us Green card lottery application form, how to apply dv lottery 2020, how to apply Green card, Green card requirements, how to win Green card lottery usa, Green card interview, Green card 2020 application, when and how to apply for dv 2020,trademark registration. intellectual property.

 

 

BİZE ULAŞIN Arama Chat

Size nasıl yardımcı olabiliriz?