Yardıma mı ihtiyacınız var? Bizi Arayın (201) 508-0808

EB-5 Yatırımcı Vizesi ile Green Card Alın

EB-5 Yatırımcı Vizesi ile Green Card Alın

22.03.2019

EB-5 Yatırımcı Vizesi Nedir?

EB-5 Yatırımcı vizesi, ABD’de yatırım yapan veya EB-5 programı dahilinde sermaye getiren yabancılara tanınan bir yatırımcı vizesidir. EB-5 vizesi, yatırımcıların ailesine ABD’de sürekli oturum hakkı (yeşil kart, green card) ve devamında vatandaşlık hakkı sağlayabilmektedir.

Bilindiği gibi ABD’de süresiz oturum izni alabilmek için, gerekli koşulları yerine getirmek zorundadırlar. ABD’ye yaşamak amacıyla giden Türk vatandaşları, ABD’de halihazırda oturum iznine sahip aile üyelerinden birisi ya da ABD’de işletme sahibi olan bir işverenin sponsorluğu ile sürekli oturum kartı olan yeşil kartı (green card) alabilmektedirler. Ancak, bunun için ilgili aile bireyinin veya işletmenin başvuran kişiyi desteklediğini resmi olarak ispatlaması gerekmektedir. Tüm bu koşullar sağlandığında, başvurucu Türk vatandaşı yeşil kart sahibi olabilmekte ve ABD’de sürekli oturum hakkı elde edebilmektedir.

EB-5 Yatırımcı Vizesi ile Green Card Sahibi Olabilirsiniz

ABD'de sürekli oturum hakkı elde edebilmenin tek yolu yeşil kart (green card) sahibi olmak değildir. EB-5 Yatırım programı da green kart almanın yöntemlerinden birisidir. EB-5 yatırımcı vizesi, E-1 ve E-2 tüccar ve yatırımcı vizeleri gibi temel yatırımcı vizelerinden birisidir. EB-5 yatırımcı vizesi; yatırımcıların, eşlerinin ve 21 yaşından küçük çocuklarının ABD’de sürekli olarak ikamet edebilmeleri için green card almalarına ve çalışmalarına olanak sağlamaktadır. EB-5 vize ve yatırım programı, ABD Göçmenlik Bürosu (USCIS) tarafından yürütülmektedir.

EB-5 yatırımcı vizesinden faydalanmak için iki tip yatırım çeşidinden birisinin yapılması gerekmektedir. Yatırımcılar ya doğrudan yatırım ya da bölgesel merkez programı (regional center) aracılığıyla yatırım yapabilirler.

  • Doğrudan yatırımlar: Küçük ölçekli işletme kurup bizzat kendisinin yönettiği işletmeye yapılan yatırımlardır. Bu tür işletmelerde en az 10 ABD vatandaşının istihdam edilmesi zorunludur. Bu 10 kişi, yatırım yapılır yapılmaz istihdam edilmek zorunda değildir. Yatırımcıların bu beklentiyi 2 yıl içinde yerine getirmesi beklenmektedir. Doğrudan yatırımcılar, kendi yatırım projelerini kendileri bulmalıdırlar. Ayrıca projenin yönetimi ve gözetiminde doğrudan yönetici pozisyonda olmalıdırlar. Projeleri üzerinde tüm kontrolün kendilerinde olmasını isteyen yatırımcılar genellikle bu seçeneği tercih etmektedirler.
  • Bölgesel Merkez (regional center) programı aracılığıyla yapılan yatırımlar: Bu program ile başvurucu, bölgesel merkezler üzerinden birçok yatırımcı ile birlikte yürüyen bir projeye yatırım yapma olanağı tanımaktadır. Bu program ABD’nin hemen hemen tüm eyaletlerinde bulunmaktadır ve halihazırda 900’e yakın bölgesel merkez bulunmaktadır. Bölgesel yatırım merkezlerinde ağırlıklı olarak kent renovasyon projeleri, alt yapı projeler, havacılık ve sanayi ile ilgili yatırım ve projeler, tarım, sağlık ve sanayi yatırımları, alternatif enerji alanlarına ilişkin projeler ve toplu konut yatırımları desteklenmektedir.

                               

Bu iki yatırım tipinden genellikle Bölgesel Merkez programı kapsamındaki yatırımlar tercih edilmektedir. Çünkü, bu yatırım programında tüm sorumluluk bu konuda tecrübeli olan Bölgesel Merkez’e aittir ve bu nedenle de yatırımcılar risk almaktan kurtulmuş olurlar. EB-5 yatırımcı vize başvurularının aşağı yukarı %90’ı Bölgesel Merkez programı aracılığıyla yapılmaktadır.

EB-5 yatırımcı vizesine başvurabilmek için aranan en önemli koşul, yatırımcıların yapacakları yatırım miktarlarını legal yollardan elde ettiklerini ispatlamalarıdır. EB-5 yatırımcı vizesi için yatırımcıların kişisel nitelikleri, eğitim düzeyleri, dil bilip bilmedikleri, yaş veya profesyonel deneyimleri gibi hususların bir önemi yoktur. 

EB-5 Yatırım Vizesi için Gerekli Yatırım Miktarı Nedir?

EB-5 yatırım vizesinde; yabancı yatırımcı, yatırım için tedarik ettiği kaynağın yasal yollardan elde edildiğini kanıtlamak zorundadır.

Bölgesel Merkezlerdeki yatırımcılar için gerekli yatırım miktarları, yatırım yapılacak projeye bağlı olarak 500.000 $ veya 1.000.000 $ olarak belirlenmiştir.

                             

Eğer EB-5 vizesi için gerekli olan minimum yatırım miktarı, hedeflenen istihdam bölgesinde (TEA) yapılacak yatırımlar için 500.000 $, diğer alanlar için1.000.000 $ olarak belirlenmiştir.

EB-5 vize başvurucuları, ABD’de sürekli oturum hakkı elde edebilmek için şu aşamaları takip etmelidirler:

  • Yatırımcılar en az 10 ABD vatandaşına veya yeşil kart sahibine tam zamanlı istihdam olanağı sağlamalıdır.
  • I-526 formunun onaylanmasında sonra yatırımcılar; şartlı sürekli oturum başvuruları için I-485 formunu veya Göçmen başvuru vizesi olan DS-260 formlarından birini doldurmak zorundadırlar. (İlgili formaları indirmek için tıklayınız: I-485, I-526). 
  • Son olarak, yatırımcılar iki yıllık şartlı oturumun (green card) sonunda EB-5 vizesiyle ilgili tüm koşulları yerine getireceğini kanıtlamak zorundadır.

Tüm bu koşullar sağlandığında yatırımcı, yatırımcının eşi ve yatırımcının 21 yaşından küçük evli olmayan çocukları sürekli oturum hakkı ve 10 yıllık yeşil kart (green card) alma hakkı elde ederler.

Yatırımcının EB-5 vize başvurusu onaylandıktan sonra, yatırımcılar için bir randevu bekleme süresi öngörülmüştür. Bu nedenle, yatırımcı onay sonrası ilgili ABD konsolosluğundan randevu almalıdır.

EB-5 Yatırımcı Vizesi için Mutlaka Profesyonel Destek Alın

Yatırımcılar, oldukça karmaşık olan süreci iyi yönetebilmek, yapılacak yatırımın kaynağını ispat edebilmek ve gerekli tüm koşulları sağlamak için mutlaka alanında deneyimli uzman ya da hukuk bürolarından profesyonel destek almalıdırlar. Çünkü, EB-5 vizeleri genellikle birbiriyle örtüşmeyen mali belgeler nedeniyle reddedilmektedir.

Hukuki veya profesyonel yardım almadan yapılan EB-5 yatırımcı vize başvuruları ve takip işlemleri kimi zaman sinir bozucu olabilmekte ve gözden kaçırılan önemli nedenler veya yapılan teknik yanlışlıklar nedeniyle EB-5 vize başvuruları reddedilebilmektedir.

EB-5 başvurularınızın reddedilmemesi ve hazırlıklarınızın boşa gitmemesi için uzman ve danışmanlık desteği almanızı öneriyoruz.

Amerika vizeleri ve göçmenlikle ile ilgili daha fazla bilgi için takipte kalın…

Diğer yatırımcı vizeleri olan E-1 ve E-2 vizeleriyle ilgili detaylı bilgilere ve bu vizelerin farklarına da sitemizden ulaşabilirsiniz.

ABD vizesi, ABD’de yatırım, tüccar ve yatırımcı vizeleri, marka tescili, patent ve Amerika’da ev ve emlak satın almak gibi birçok konuda daha fazla bilgi için takipte kalın…

Bu konulardaki güncel bilgi ve haberlere ulaşmak için www.jonallaw.com adresini, sosyal medya hesaplarımızı ve Türkçe ve İngilizce blog sayfalarımızı takip edebilirsiniz.

ABD vizesinden, ABD’de yatırım ya da ev ve emlak alımına kadar her türlü sorununuzla ilgili büromuzu doğrudan ziyaret edebileceğiniz gibi e-mail veyatelefon aracılığıyla da bize ulaşabilirsiniz.

Diğer makalelerimiz için ilgili yazıyı tıklayınız.

Green Card (Yeşil Kart) Sonuçları Açıklanıyor: Green Card (Yeşil Kart) Nedir? Başvuru Süreci, Şartları ve Kazandırdıkları Nelerdir?

Amerika Çalışma Vizesi Başvuru Adımları

Work and Travel ile Gidip Amerikada Kalmak: Program Sonrası F1 öğrenci Statüsüne Geçiş Seçeneği Üzerine

Amerika P Vizesi Nedir? Amerika P Vizesini Kimler Alabilir?

Amerika’da Ev ve Emlak Almanız İçin Bilmeniz Gerekenler

Amerika’da Marka Tescili ve Marka Tescil İşlemleri

B1 ve B2 Vizesi Nedir? Kimler Alabilir?

EB-5 Yatırımcı Vizesi ile Green Card Alın

H1B Vizesi İşlem Prosedürlerinde Hızlandırılmış Süreç Hizmeti Başlıyor!

E-1 ve E-2 Vizeleri ve Farkları Nelerdir?

F-1 Öğrenci Vizesi ve Başvuru Süreci

I-539 Formu ve İlgili Süreçler Değişiyor. ABD Vizesini Uzatmak İsteyenler & Vize Statülerini Değiştirecek Olanların Dikkatine!

E-2 Yatırımcı Vizesi: ABD’de Yatırım İçin Değerli Bir Fırsat

E-1 Tüccar Vizesi için Gereken Belgeler ve Başvuru Süreci

Göçmen Olmayan H-1B Vize Başvuru Süreci Adımları

Hükümetin Kapanması ve Göçmenlik ve Vize İşlemlerinde Yavaşlama

İngilizce makaleler için ilgili yazıyı tıklayınız.

How to Buy a House and Real Estate in the US

Trademark Registration at a Glance| Things to Know| Tips for Approval

Important Changes to Form I-539 Being Effective from March 11, 2019

H-1B Visa Season Approaches; Time to Get Ready

John Onal & Associates PC Hukuk Bürosunun Faaliyet Alanları

  • Ticaret Hukuku-Business Law
  • Gayrimenkul Hukuku- Real Estate Law
  • Göçmenlik Hukuku- Immigration
  • Fikri Mülkiyet Hukuku- Intellectual Property
  • Amerika Vizeleri- US Visas

BİZE ULAŞIN Arama Chat

Size nasıl yardımcı olabiliriz?