Yardıma mı ihtiyacınız var? Bizi Arayın (201) 508-0808

B1 ve B2 Vizesi Nedir?  Kimler Alabilir?

B1 ve B2 Vizesi Nedir? Kimler Alabilir?

27.03.2019

B1 ve B2 Vizesi Nedir?

B1 ve B2 vize sınıfı, Amerika vizeleri arasında en yaygın olan ve Türkler tarafından da en çok tercih edilen vize türüdür. B1 ve B2 vizeleri, göçmen olmayan Türklerin tercih ettiği vize türüdür ve iş gezisi ya da eğlence veya gezi amaçlı turistik vize olarak alınabilmektedir. Bu iki vize türü uygulamada B1/B2 vizesi şeklinde bir arada verilmektedir.

B-1 Vizesi: İş Gezisi Vizesi

B-1 vizesi, ABD’ye sınırlı bir zaman ve belirli bir iş gezisi amacıyla gelen kişilere verilen vize türüdür ve genel olarak iş gezisi vizesi olarak da adlandırılmaktadır. B-1 vizesi, iş gezisi amacıyla olduğu için 1 yıla kadar uzatılabilmektedir ve yalnızca iş gezisinin kapsadığı süre boyunca verilmektedir.

B-1 iş gezisi vizesi, çoğunlukla 3 ile 6 aylık bir süre için ABD’de bulunma izni sağlamakta ve gerekli koşulların sağlanması durumunda da 6 ay daha uzatılması mümkün olabilmektedir.

İş gezisi amacıyla B-1 vizesine sahip olan kişiler, ABD’ye geldiklerinde yalnızca vizede belirtilen iş amacını yapma hakları bulunmaktadır. Burada belirtilen iş amacının dışında başka bir iş yapılmasına izin verilmediği gibi kâr amacı güden bir faaliyette bulunmaları da mümkün değildir.

B-1 vizesine sahip olan kişilerin, ABD’de üretim sayılabilecek bir faaliyete girmeleri yasaktır. ABD’de yaptıkları tüm faaliyet ve işlerin ilgili yabancı kurumdaki işverene yapılması, harcamaların da yapılmış işin işverenince karşılanması gerekmektedir.

Daha önce de belirttiğimiz gibi yatırım amacıyla ABD’ye gelen kişilerin E1 yatırımcı vizesi ve E2 yatırımcı vizesi ya da EB-5 yatırımcı vizesi kapsamında başvuru yapmaları gerekmektedir. B-1 iş gezisi vizesi, daha çok iş amacıyla yapılacak olan kısa süreli seyahatler için daha uygun bir vize türüdür. ABD’de uzmanlık isteyen işlerde çalışan kişilerin başvurması gereken vize türü ise H-1B vizesi türüdür.

B1 B2 turist vizesi iş gezisi vizesi

ABD Büyükelçiliği, B1 vizesi sahiplerinin aşağıdaki faaliyetlerde bulunabileceğini belirtmiştir:

  • İş toplantısı, iş konferansı ya kongresine katılım
  • İş ortaklarıyla danışmanlık görüşmesi
  • Sözleşmelere ilişkin toplantılar
  • Ürün ya da malzeme satın alımı
  • Bir mahkeme duruşmasında tanıklık yapmak
  • Bağımsız bir araştırma yapmak

B1 vizesi ile ABD’ye seyahat eden kişiler, ücretli ya da ücretsiz olarak herhangi bir işte çalışamayacakları gibi üretim amaçlı bir iş de icra edemezler.  

B-2 Vizesi: Turistik ve Eğlence Vizesi

B-2 vizesi, turistik seyahat ya da eğlence veya gezi amaçlı seyahat edecek olan turistlere verilen bir vize çeşididir. Her ne kadar genel amaç eğlence veya turistik bir seyahat olsa da B-2 vizesi; arkadaş-akraba ziyareti, tedavi, akademik ya da eğitim amaçlı konferans veya sempozyumlar, belirli süreli eğitim amaçlı kurslar veya sanat-gösteri etkinliklerine katılım için gidecek kişilere de verilebilmektedir.

B-2 vizesi almak isteyen kişilerin kendi ülkelerinde iyi bir konumda olmaları ve ABD’ye gezi veya vize kapsamındaki diğer faaliyetlerle ilgili gelebilmek için yeterli miktarda maddi varlığa sahip olduğunu kanıtlamaları gerekmektedir. Özellikle, kendi ülkelerinde mülkiyetlerinde olan bir evlerinin ya da ikametgahlarının olması büyük önem kazanmaktadır. Bu, kendi ülkeleri ile sahip oldukları güçlü bağın ve ülkelerine geri döneceklerinin önemli kanıtlarından birisidir.

B2 vizesi için eş ve çocukların esas başvuru sahibinden bağımsız bir şekilde başvuru yapmaları gerekmektedir. Her ne kadar tanımlı bir süre olmasa da gerekli koşullar yerine getirildiğinde 6 ay süreli bir vize verilme ihtimali bulunmakta ve ihtiyaç olduğunda bir 6 ay daha uzatılabilmektedir.

B1 ve B2 turis ve iş gezisi vizesi

B-2 Vizesi ile Tedavi Amaçlı Seyahat

B-2 vizesi ile ABD’ye tedavi amaçlı gidecek olan kişiler, belli koşulları yerine getirmek zorundadırlar:

  • Tedavi nedeni, başvurucunun neden ABD’ye gitmek zorunda olduğunu kanıtlayan doktor raporu ya da buna ilişkin beyan
  • ABD’deki tedaviyle ilgili randevunun tarihi, tedavi görülecek kurum ya da tedaviyi yapacak doktora ilişkin bilgileri gösteren belgeler
  • Başvurucunun ABD’de göreceği tedavinin tüm masraflarını içeren tahmini maliyetini gösteren ve ilgili tedavi kurumundan elde edilen belge
  • B2 vize başvurucusunun, ABD’de görülecek tedavinin tüm masraflarının ödeyebilecek güçte olduğunu ve yeterli kaynaklara sahip olduğunu kanıtlaması
  • Başvurucunun tüm ödeme koşullarını kabul ettiğini ve bu ödemeyi yapabilmek için ABD’ye ait herhangi bir destek fonunun kullanılmayacağının garanti eden ABD’deki ilgili doktor veya tedavi edecek kurumca düzenlenecek belge.

B1 B2 vizesi sağlık tedavi

B2 Vizesi Alma Şansınızı Nasıl Artırırsınız?

ABD Göçmenlik ve Vatandaşlık Kanunu, her B1 ve B2 vizesi başvurucusunun Amerika’ya gelip göçmenlik statüsü almak amacıyla başvuru yaptığı varsayımıyla hareket etmektedir. Bundan dolayı B1 ve B2 vizesi için başvuran kişiler, vize mülakatı sırasında konsolosluk temsilcisine böyle bir niyetinin olmadığını ispat etmesi durumunda, vize alma şanslarını artıracaktır. Bunun için de ABD’ye yapacağı ziyaretin kalıcı bir ziyaret olmadığını, turistik seyahat veya iş gezisi boyunca tüm masrafları karşılayabilecek mali yeterlilikte olduğunu ve uyruğu bulunduğu ülkesinde güçlü sosyo-ekonomik statüye sahip bulunduğunu bu nedenle de ülkesinden ayrılıp göçmenlik başvurusu için bir nedeni bulunmadığını ispat etmesi önem taşımaktadır.

Belli koşulların yerine getirilmesi durumunda, B2 vizesi alma olasılığı artmaktadır. Bunlar kısaca şöyle özetlenebilir:

  • Gezinizin iyi bir şekilde planlanmış olması
  • Ziyaret ve seyahat edilecek yerlerin ayrıntılı bir şekilde ibraz edilmesi
  • Gezi için gereken parasal kaynağın belgelerle kanıtlanması
  • Varsa ABD’deki işveren bağlantılarınızın ibraz edilmesi
  • Akraba ya da arkadaş ziyareti için resmi ya da gayri resmi davet mektubunun düzenlenmesi
  • ABD ile başvurucunun ilişkisini kanıtlayan farklı belgeler varsa onların ibraz edilmesi (daha önceki iş veya turistik seyahatler, ABD’de varsa mülkiyetine ait gayrimenkul vb. hususlar).

ABD ziyaretinin amacı eğlence veya tatil ise, eğitim amaçlı okula kayıt yaptıran kişi B-2 vizesi alabilmektedir. Bir örnek vermek gerekirse, gezinin esas amacı eğer eğlence veya turistik bir seyahat ise yarı zamanlı olarak kayıt yaptırılacak olan dil kursu veya okul için B-2 vizesi alınabilmektedir.

B1 ve B2 vizesi sahipleri, ABD’de giriş yaptıktan sonra isterlerse vize statülerini değiştirme hakkına sahiptirler. Ancak ABD’ye giriş yapıldıktan sonraki 30 gün içerisinde yapılacak olan statü değişiklik taleplerinin, Amerika Göçmenlik Bürosu (USCIS) tarafından şüpheyle karşılandığı da unutulmaması gereken hususlardan birisidir.

B1 ve B2 Vize Sahipleri ABD’de Ne Kadar Kalabilirler

B1 ve B2 vize sahiplerinin ABD’de ne kadar kalabilecekleri kesin olarak belirlenmemiştir. Vize sahiplerinin ABD’de ne kadar kalacakları, ABD Gümrük ve Sınır Muhafaza Birimi görevlisi tarafından ülkeye giriş yaptıkları anda belirlenmektedir. Her bir ziyaretçinin ABD’de kalabilecekleri süre, ziyaret amaçlarını gerçekleştirebilmeleri için gerekli olan makul ve ölçülü süre dikkate alınarak belirlenmektedir.

Ayrıca hemen belirtelim ki, B1 veya B2 vizesine sahip olmanız ABD’ye giriş hakkı vermez. ABD’ye girişte Gümrük ve Muhafaza Birimi görevlisi, ülkeye giriş yapmanıza izin vermeyebilir.

B1 ve B2 vizesinin geçerliliği, izin verilen toplam kalma süresi ile alakalı değildir. Örneğin başvurucunun aldığı B1 ve B2 vizesinin 10 yıl geçerli olması, ABD’de 10 yıl kalma hakkı vermemektedir. İzin verilen maksimum kalma süresi genellikle 6 ayı geçmemektedir.

ABD vizesi, ABD’de yatırım, tüccar ve yatırımcı vizeleri, marka tescili, patent ve Amerika’da ev ve emlak satın almak gibi birçok konuda daha fazla bilgi için takipte kalın…

Bu konulardaki güncel bilgi ve haberlere ulaşmak için www.jonallaw.com adresini, sosyal medya hesaplarımızı ve Türkçe ve İngilizce blog sayfalarımızı takip edebilirsiniz.

ABD vizesinden, ABD’de yatırım ya da ev ve emlak alımına kadar her türlü sorununuzla ilgili büromuzu doğrudan ziyaret edebileceğiniz gibi e-mail veyatelefon aracılığıyla da bize ulaşabilirsiniz.

Diğer makalelerimiz için ilgili yazıyı tıklayınız.

Green Card (Yeşil Kart) Sonuçları Açıklanıyor: Green Card (Yeşil Kart) Nedir? Başvuru Süreci, Şartları ve Kazandırdıkları Nelerdir?

Amerika Çalışma Vizesi Başvuru Adımları

Work and Travel ile Gidip Amerikada Kalmak: Program Sonrası F1 öğrenci Statüsüne Geçiş Seçeneği Üzerine

Amerika P Vizesi Nedir? Amerika P Vizesini Kimler Alabilir?

Amerika’da Ev ve Emlak Almanız İçin Bilmeniz Gerekenler

Amerika’da Marka Tescili ve Marka Tescil İşlemleri

B1 ve B2 Vizesi Nedir? Kimler Alabilir?

EB-5 Yatırımcı Vizesi ile Green Card Alın

H1B Vizesi İşlem Prosedürlerinde Hızlandırılmış Süreç Hizmeti Başlıyor!

E-1 ve E-2 Vizeleri ve Farkları Nelerdir?

F-1 Öğrenci Vizesi ve Başvuru Süreci

I-539 Formu ve İlgili Süreçler Değişiyor. ABD Vizesini Uzatmak İsteyenler & Vize Statülerini Değiştirecek Olanların Dikkatine!

E-2 Yatırımcı Vizesi: ABD’de Yatırım İçin Değerli Bir Fırsat

E-1 Tüccar Vizesi için Gereken Belgeler ve Başvuru Süreci

Göçmen Olmayan H-1B Vize Başvuru Süreci Adımları

Hükümetin Kapanması ve Göçmenlik ve Vize İşlemlerinde Yavaşlama

İngilizce makaleler için ilgili yazıyı tıklayınız.

How to Buy a House and Real Estate in the US

Trademark Registration at a Glance| Things to Know| Tips for Approval

Important Changes to Form I-539 Being Effective from March 11, 2019

H-1B Visa Season Approaches; Time to Get Ready

John Onal & Associates PC Hukuk Bürosunun Faaliyet Alanları

  • Ticaret Hukuku-Business Law
  • Gayrimenkul Hukuku- Real Estate Law
  • Göçmenlik Hukuku- Immigration
  • Fikri Mülkiyet Hukuku- Intellectual Property
  • Amerika Vizeleri- US Visas

BİZE ULAŞIN Arama Chat

Size nasıl yardımcı olabiliriz?